top of page

Jordbrukarna måste bli bättre på att odla för marknaden


Fortfarande odlas mycket spannmål och än värre odlas det spannmål utan slutdestination, säger SLC Åbolands ordförande Thomas Lindroth.

SLC Åbolands styrelseordförande Thomas Lindroth efterlyser mera marknadstänkande hos odlarna.


I sitt öppningstal vid förbundsorganisationens höstmöte i Kimito i början av veckan lyfte Thomas Lindroth fram vikten av kontraktsodling och att man anpassar odlingen efter marknadsläget.


Men han påpekar också att det finns lösningsinriktade odlare i regionen och att man försöker ändra på odlingen. Till exempel i Väståboland har man aktivt gått in för att minska på spannmålsarealen till förmån för grödor som kummin och koriander.


Och på Kimitoön har odlingen av sockerbetor ökat starkt. Ryktet talar om lyckade resultat bland såväl gamla som nya odlare.


– Men vi är mindre bra på att marknadsföra skörden. Fortfarande odlas mycket spannmål och än värre odlas det spannmål utan slutdestination. Kontraktsodlingen måste beaktas bättre, säger Lindroth.


– Lämnar man sig utan säkerhet får man nöja sig med låga priser och dålig lönsamhet.


Anpassa odlingen enligt marknadsläget


Det gäller för odlarna att ha marknadskännedom och anpassa odlandet utgående från marknadsläget och att reagera på förändrade marknadsförhållanden.


Lindroth påpekar att ett flertal sakkunniga i branschen har lyft fram dessa frågor vid olika tillfällen på sistone. Bland annat vid Greppa marknaden-seminariet i Pargas nyligen.

– Hur många ska ännu behöva säga det innan vi tror på det, säger Lindroth.


Han beskriver Greppa marknaden-seminariet som en mycket informativ och bra kursdag för odlarna.


Men evenemanget lockade endast 13 deltagare. Tre av dem kom från Nyland, resten var åboländska odlare.


Novias utbildning under lupp


I sitt tal tog Lindroth också upp problemen med resursbristen inom agrologutbildningen vid Novia i Raseborg.


– Tyvärr har situationen bara blivit sämre. Det ryktas att Skuffis snart har endast 1,5 lektorstjänster till förfogande. Det är ofattbart att Novia inte tar bättra tag i saken.


Lindroth säger att SLC:s styrelse har tagit en klar position i frågan och att man tillsammans med andra aktörer i branschen arbetar för att få en förbättring till stånd.


En annan fråga som han tangerade var stödutbetalningen och diskussionerna inom SLC om huruvida den borde tidigareläggas. För att det ska vara möjligt borde också ansökan rimligtvis vara klar och godkänd i ett tidigare skede.


I dag kan odlarna korrigera sin ansökan ända in i oktober, något som inte längre skulle vara möjligt ifall utbetalningen tidigareläggs.


Lindroth säger att odlarna själva har bett om möjligheten att ändra i stödansökan för att kunna undvika eventuella sanktioner så långt det är möjligt.


– Dessa fördelar ska vägas mot en tidigareläggning av utbetalningen, säger han.


Förnyat förtroende


Lindroth fick av höstmötet förnyat förtroende som styrelseordförande för SLC Åboland. Viceordförande Mats Vesterlund återvaldes också. Även styrelsemedlemmen Björn Skaag som stod i tur att avgå återvaldes liksom suppleanten Markus Berglund.


Vidare godkände höstmötet verksamhetsplanen och budgeten för 2025. Mötet fastställde också medlemsavgifterna för nästa år.


Grundavgiften höjs med 10 euro till 82 euro. För åker är avgiften 2,50 euro/hektar, för skog 0,53 euro/hektar och för växthus 0,05 euro/hektar.



TEXT: Jan-Ole Edberg    

27. november, 2024

FOTO: Jan-Ole Edberg

bottom of page